Draadvonken

Waarom draadvonken als specialisatie?

Al meer dan 30 jaar specialist in draadvonken. Waarom specialist in één techniek en niet een complete gereedschapmakerij en waarom draadvonken als specialisatie?

De keuze voor specialist in één techniek is voortgekomen uit de wens om de beste te zijn. Het is niet gemakkelijk om in heel veel technieken of diciplines tegelijk de beste te zijn. Door te kiezen voor één techniek is het mogelijk om klein te blijven waardoor het contact met de klant heel persoonlijk en direct is en het karakter van ons bedrijf goed tot uiting komt.
Zo`n 30 jaar geleden is Roel van der Veen voor zijn toenmalige werkgever begonnen met draadvonken. Hier is zijn passie voor deze techniek ontstaan. De keuze was dus snel gemaakt. Draadvonken is heel dynamisch, de ontwikkelingen van deze techniek zijn voortdurend in beweging. Nieuwe functies, verbeterde hoekstrategie, verbeterde technologie, nieuwe spanmethodes, maar ook de programmeer software wordt continu verbeterd. Echt alles uit deze specifieke techniek halen is ons doel om hierdoor een meerwaarde te zijn voor onze klanten. 

Wat is de Engelse vertaling van draadvonken?

Het proces van draadvonken wordt ook wel EDM genoemd. Andere opties zijn:

 • wire-EDM of 
 • w-EDM
EDM is afgeleid uit het Engels en betekent Electrical Discharge Machining.

Een vraag over draadvonken?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. 

NEEM CONTACT OP

VOORDELEN VAN DRAADVONKEN

Draadvonken heeft vele voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen van draadvonken op een rij. 

 • Complexe contouren worden met precisie gesneden
  Door middel van draadvonken kunnen complexe contouren met hoge precisie gesneden worden. Zelfs contouren die moeilijk of niet door andere bewerkingstechnieken gerealiseerd kunnen worden.

 • Conische contouren met constante hoek of 4-assig gesneden
  Door middel van draadvonken kunnen conische contouren en stempeldelen met een constante hoek eenvoudig gesneden worden. Ook 4-assige conische contouren worden eenvoudig gerealiseerd door middel van draadvonken. Conische contouren zien we bijvoorbeeld bij snijplaten en ponsgereedschap, 4-assige contouren worden vaak toegepast bij extrusiematrijzen.

 • Fragiele of dunwandige producten
  Doordat er tijdens het vonkproces nagenoeg geen mechanisch krachten vrij komen, kunnen fragiele of dunwandige producten gesneden worden.

 • Zeer gladde oppervlakken haalbaar
  Tegenwoordig kunnen zelfs oppervlakten tot minder dan 0.1 Ra. gerealiseerd worden.

 • Nauwkeurigheden tot in microns

 • Harde materialen snijden? Geen probleem!
  Geharde materiaal zoals:

  • Gehard gereedschapstaal

  • Hardmetaal

  • PKD

  • Keramiek

Draadvonken, hoe verloopt het proces?

Het proces van draadvonken wordt ook wel EDM genoemd. EDM is afgeleid uit het Engels en betekent Electrical Discharge Machining.

Draadvonken is een proces waarbij gebruik gemaakt wordt van een gecontroleerde vonk die zorgt voor een constante materiaal afname. Bij draadvonken is het gereedschap een draad waar tijdens het proces van draadvonken elektrische spanning vrij komt. Als de draad bijna tegen het werkstuk aan komt wordt een vonkoverslag gecreëerd. Door de zeer hoge temperatuur die hierbij vrij komt verdampt ter plekke het werkstukmateriaal.

Diëlektricum

Het werkstuk ligt tijdens het draadvonken op een CNC gestuurde kruistafel en het vonkproces gebeurt onder water, diëlektricum genoemd. Een harsfilter zorgt er voor dat de vooraf ingestelde geleidbaarheid van het water constant blijft. Dit zorgt voor een stabiel vonkproces. Daarnaast wordt het diëlektricum gebruikt om te koelen en de vonkspanen in de vonkspleet weg te spoelen. 

De vonkdraad

De vonkdraad wordt op een rol aangeleverd, dit wordt ook wel de draadklos genoemd. Tijdens het draadvonkproces wordt de draad afgewikkeld, waardoor de draad continu vernieuwd wordt. Dit zorgt er voor dat de draad nagenoeg niet aan slijtage onderhevig is, wat de snelheid en de nauwkeurigheid ten goede komt. 
Er zijn verschillende soorten draad op de markt te verkrijgen; draad in diverse diameters (0.02mm tot 0.35mm). Het materiaal van de draad kan onder andere bestaan uit messing, koper, staal, of wolfram met of zonder coating.

Meer feiten over het vonkproces

 • In tegenstelling tot zinkvonken heb je bij draadvonken geen 3D elektrode nodig.

 • De contouren die gedraadvonkt moeten worden, kunnen geprogrammeerd worden met een Cad Cam systeem.

 • Om te kunnen draadvonken maak je gebruik van generatorinstellingen, ook wel parameters genoemd en hoekstrategieën.

 • De eerste snede wordt gevonkt met een voorvonktechnologie en strategie, soms is dit voldoende om een bepaalde nauwkeurigheid en ruwheid te behalen.

 • Als een hogere nauwkeurigheid en / of ruwheid gewenst wordt moet er nagevonkt worden.

 • Hiervoor kun je over diverse standaard technologieën en strategieën beschikken, hoewel het ook voor komt dat je zelf een nieuwe technologie en / of strategie moet ontwikkelen.

 • Alle elektrisch geleidende materialen kunnen door middel van draadvonken bewerkt worden.

DRATEC VOOR JOU AAN DE SLAG?

Een machine onderdeel draadvonken? Dratec staat al meer dan 30 jaar expertise op het gebied van vonkerosie. Door ons vakmanschap en het werken met kwaliteitsmachines zijn wij in staat nauwkeurig de producten te vonken die voldoen aan jouw specifieke wensen en eisen.

Voor vragen, advies of een vrijblijvende offerte, neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

VONKEROSIE

VONKEROSIE

VONKEROSIE

Meer weten over vonkerosie? In onze kennisbank vind je alle informatie over vonkerosie.

LEES MEER

SARIX VONKFREZEN

SARIX VONKFREZEN

SARIX VONKFREZEN

Meer weten over vonkfrezen? In onze kennisbank vind je alle informatie over vonkfezen.kerosie.

LEES MEER

ZINKVONKEN

ZINKVONKEN

ZINKVONKEN

Zinkvonken

LEES MEER

ONZE KLANTEN