Stempels draadvonken

Draadvonken en extrusiematrijzen

Bij het ontwerpen van extrusiematrijzen moet rekening gehouden worden met vele aspecten, zoals de vorm, materiaalsoort en aard van het product. 

In principe kunnen metalen en alle thermoplastische kunststoffen geëxtrudeerd worden. Voorbeeld van de meest voorkomende materialen zijn: PVC, ABS, PS ,PE, PU, POM, PC, SB en PMMA.
Ook zachte kunststoffen kun je extruderen zoals bijvoorbeeld: Z-PVC, PU, TPE, TPV en EVA.

Bij extrusiematrijzen voor het extruderen van metalen wordt meestal aluminium als grondstof gebruikt. Op basis van deze gegevens wordt het type extrusiematrijs bepaald.

Op basis van deze gegevens wordt het type extrusiematrijs bepaald.

Draadvonken en extrusiematrijzen

Draadvonken is uitermate geschikt als bewerking voor extrusiematrijzen, omdat de contouren in het boven- en ondervlak van een matrijsdeel meestal verschillen. Bijvoorbeeld bovencontour rechthoekig en onder contour rond. Draadvonken met conischiteit dus!

Wij zijn specialist in het draadvonken en programmeren van zogenoemde 4-assige programma’s voor het vonken van extrusiematrijzen. We beschikken over speciale draadgeleiders waarmee tot 45 graden conisch gesneden kan worden.

Wil je het contour achteraf wijzigen? Wij beschikken over een perfect opspansysteem waarmee we exact de juiste positie vanaf het nulvlak terug vinden. Waarna we snel en nauwkeurig de wijziging aan kunnen brengen.

 

Draadvonken en kalibreringen

Naast het draadvonken van de extrusiematrijs is draadvonken dé manier om het contourgedeelte van het profiel in de kalibrering aan te brengen. Een kalibrering bestaat meestal uit meerdere blokken achter elkaar. De uitlijning hiervan is zeer belangrijk omdat je zo weinig mogelijk weerstand in de kalibrering wilt. Minder wrijving betekent een hogere doorloopsnelheid van het profiel.

Evenals bij de extrusiematrijs is de kalibrering achteraf eenvoudig en snel te wijzigen, zonder dat de nauwkeurigheid negatief beïnvloed wordt.

Profielgeleiders / Flottairschijven

Vaak wordt er naast de extrusiematrijs en de kalibrering gebruik gemaakt van profielgeleiders om het profiel buiten de matrijs te steunen. Deze worden ook wel flottairschijven genoemd. Ook flottairschijven zijn uitermate geschikt om te draadvonken.

Stans / ponsunit

Als een extrusieprofiel gemaakt moet worden met gaten of andere contouren dwars door het profiel, dan wordt er gebruik gemaakt van een stans / ponsunit.

De contouren van het profiel en de stansen kunnen nauwkeurig door middel van draadvonken worden aangebracht.

DRATEC VOOR JOU AAN DE SLAG?

Een extrusiematrijs, kalibrering of profielgeleider draadvonken?

Dratec staat voor meer dan 30 jaar expertise op het gebied van draadvonkerosie. 

Door ons vakmanschap en het werken met kwaliteitsmachines zijn we in staat nauwkeurig de producten te vonken die voldoen aan jouw specifieke wensen en eisen.

Voor vragen, advies of een vrijblijvende offerte, neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

ONZE KLANTEN