Draadvonken, hoe verloopt het proces?

Het draadvonkproces

Het proces van draadvonken wordt ook wel EDM genoemd. EDM is afgeleid uit het Engels en betekent Electrical Discharge Machining.

Draadvonken is een proces waarbij gebruik gemaakt wordt van een gecontroleerde vonk die zorgt voor een constante materiaal afname. Bij draadvonken is het gereedschap een draad waar tijdens het proces van draadvonken elektrische spanning vrij komt. Als de draad bijna tegen het werkstuk aan komt wordt een vonkoverslag gecreëerd. Door de zeer hoge temperatuur die hierbij vrij komt verdampt ter plekke het werkstukmateriaal.

Diëlektricum

Het werkstuk ligt tijdens het draadvonken op een CNC gestuurde kruistafel en het vonkproces gebeurt onder water, diëlektricum genoemd. Een harsfilter zorgt er voor dat de vooraf ingestelde geleidbaarheid van het water constant blijft. Dit zorgt voor een stabiel vonkproces. Daarnaast wordt het diëlektricum gebruikt om te koelen en de vonkspanen in de vonkspleet weg te spoelen. 

De vonkdraad

De vonkdraad wordt op een rol aangeleverd, dit wordt ook wel de draadklos genoemd. Tijdens het draadvonkproces wordt de draad afgewikkeld, waardoor de draad continu vernieuwd wordt. Dit zorgt er voor dat de draad nagenoeg niet aan slijtage onderhevig is, wat de snelheid en de nauwkeurigheid ten goede komt. 
Er zijn verschillende soorten draad op de markt te verkrijgen; draad in diverse diameters (0.02mm tot 0.35mm). Het materiaal van de draad kan onder andere bestaan uit messing, koper, staal, of wolfram met of zonder coating.

Meer feiten over het vonkproces

  • In tegenstelling tot zinkvonken heb je bij draadvonken geen 3D elektrode nodig.

  • De contouren die gedraadvonkt moeten worden, kunnen geprogrammeerd worden met een Cad Cam systeem.

  • Om te kunnen draadvonken maak je gebruik van generatorinstellingen, ook wel parameters genoemd en hoekstrategieën.

  • De eerste snede wordt gevonkt met een voorvonktechnologie en strategie, soms is dit voldoende om een bepaalde nauwkeurigheid en ruwheid te behalen.

  • Als een hogere nauwkeurigheid en / of ruwheid gewenst wordt moet er nagevonkt worden.

  • Hiervoor kun je over diverse standaard technologieën en strategieën beschikken, hoewel het ook voor komt dat je zelf een nieuwe technologie en / of strategie moet ontwikkelen.

  • Alle elektrisch geleidende materialen kunnen door middel van draadvonken bewerkt worden.